Dobre bakterije iz crijeva

Iako su crijeva i pluća anatomski sasvim različiti i naizgled nepovezani, sve je jasnije da međusobno komuniciraju te je upravo veza crijeva i pluća tema mnogih istraživanja.

Muče li vas alergije, virusne infekcije ili ste astmatičar, sigurno će vas zanimati ova tema. Možete li pomoću bakterija ponovno udahnuti punim plućima?

Višestruko je potvrđeno kako zajednica mikroorganizama u crijevima, mikroflora ima nebrojeno puno važnih uloga u našem organizmu. Ovaj put ćemo razotkriti kako razgovaraju s plućima.

Kako crijevna mikrobiota komunicira s plućima?

Poznato je kako crijevna mikorflora komunicira s imunološkim sustavom, što nas nas ni ne čudi, jer se 70% imunoloških stanica nalazi upravo u sluznici crijeva. Osim lokalne regulacije imuniteta (u crijevima), prepoznat je i dalekosežni učinak, posebno na imunitet respiratornog sustava. Duže je vrijeme poznato da određene vrste roda Lactobacillus i Bifidobacterium štite od respiratornih infekcija.

Propusna crijeva imaju oslabljene spojeve među stanicama crijevne sluznice i osim nutrijenata propuštaju i neprobavljenu hranu i patogene što uzrokuje imunološku reakciju, upale ili osjetljivost na neke namirnice.

Glavni put komunikacije su razni metaboliti bakterija iz crijeva, među kojima najznačajnije kratkolančane masne kiseline, koji se krvlju prenose do pluća, i tamo reguliraju imunološki odgovor. Također, komunikacija može biti i putem samih imunoloških stanica koje putuju do pluća limfom.

Imunitet dišnog sustava je odgovoran za obranu od infekcija (npr. rhinovirus, influenza, coronavirus…), za alergijske reakcije, astmu i druge poremećaje.

Alergije, alergijska astma i rinitis

U Hrvatskoj barem milijun stanovnika pati od peludne alergije, a preko 50% astmatičara ima alergijsku astmu. Alergija je postala suvremena epidemija, višestruko raste broj alergičara u zadnja dva desetljeća. Simptomi su vrlo neugodni i smanjuju kvalitetu života, a alergijski rinitis povećava rizik za razvoj astme. Svaki način ublažavanja problema je dobrodošao. Možda rješenje možemo naći u crijevima?

Istraživanja pokazuju da odrasli s alergijama imaju drugačiji sastav bakterija u crijevu od osoba koje ne pate od alergija. Povezuje se kako nedovoljno raznolika crijevna mikroflora utječe na pojavu alergija, kako peludnih, tako i alergija na namirnice.

Ostale studije su istražile utjecaj antibiotika u ranoj fazi djetetova života na pojavnost alergija i astme, a pokazalo se kako je antibiotik eliminirao dobre bakterije i raznolikost vrsta u crijevima se smanjila pa se rizik za razvijanje alergija i astme tijekom života značajno povećava.

Osim navedenih faktora, znanstvenici su uračunali i faktor klimatskih promjena zbog kojih su peludne sezone produžene, a ovaj javnozdravstveni problem je u porastu.

Infekcije dišnog sustava

Brojna istraživanja potvrđuju da osim za alergije i astmu, uzimanje antibiotika negativno utječe na imunitet dišnog sustava u obrani od virusa influenze – uzročnika gripe. Dakle imunitet je narušen kada je raznolikost vrsta bakterija smanjena i ne može se adekvatno obraniti od virusa, dolazi do infekcije. 

Sportaši su podložniji problemima s dišnim sustavom?

Tijekom vježbanja, skloni smo disati na usta umjesto na nos.  Budući da je normalna funkcija nosa da zagrijava i filtrira zrak, disanje na usta olakšava štetnim tvarima ulazak u dišni sustav. Također,  uzrokuje sušenje sluznice, što znači da je obrambena funkcija smanjena i tu će se lakše „zalijepiti“ štetni mikroorganizmi koji će tako uzrokovati infekciju. Ako vježbamo sat vremena, povećava se imunološka aktivnost, međutim kod intenzivnih dugotrajnih treninga dolazi do privremenog pada aktivnosti imuniteta. To kratko razdoblje također može biti razlog zašto su sportaši podložniji respiratornim infekcijama.

Važno je održavati balans i raznolikost crijevne mikroflore, izbjegavati stres, pušenje, hraniti se raznoliko i izbjegavati uzimanje antibiotika osim kada je neophodno. To je ponekad lakše reći nego učiniti, a osim toga puno faktora može nepovoljno utjecati na sastav bakterija u našim crijevima pa se ipak dogodi neravnoteža. Srećom, danas, nakon brojnih istraživanja, imamo velik izbor proizvoda s dodatkom dobrih bakterija koje će povećati broj dobrih bakterija u crijevima i pomoći u obnovi crijevne mikroflore.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.