Dobre bakterije su popularna tema, kako među znanstvenicima, tako i za sve ljude koji brinu o svom zdravlju. Danas se mogu naći u raznim oblicima, u hrani ili kao dodaci prehrani. Pokazuju odlične rezultate u borbi sa bolestima probavnog sustava, ali čak iako ste zdravi dodatak dobrih bakterija može donijeti dobrobiti. 

Kako pomažu dobre bakterije? 

Djelovanje dobrih bakterija zasniva se na vraćanju ravnoteže u crijevnoj mikrobioti. Važno je „hraniti“ dobre bakterije kako bi održale svoj broj i raznolikost u odnosu na loše bakterije, i tako očuvale normalnu funkciju probave i crijevne sluznice.  

Postoje slučajevi kada je ravnoteža poremećena zbog stresa, promjene prehrane, uzimanja lijekova, infekcija ili zbog nekih upalnih stanja i bolesti crijeva. U tim slučajevima je izrazito važno nadoknaditi dobre bakterije koje će omogućiti normalnu funkciju crijeva. 

Također, sve više znanstvenika dolaze do otkrića o povezanosti funkcije crijeva i drugih organskih sustava, primjerice neurološkog i imunološkog, a upravo se dobrim bakterijama pridaje velika važnost u tom procesu. 

Zašto nekima ne pomažu? 

Postoji više razloga zašto pojedinci ne osjećaju djelovanje dobrih bakterija. Danas znamo da nije svejedno koji ćemo soj bakterija odabrati za koju tegobu, budući da različite vrste bakterija različito djeluju.  

Odabir soja 

Danas znamo da nije svejedno koji ćemo soj bakterija odabrati za koju tegobu, budući da različite vrste bakterija različito djeluju. Najčešće se u dodacima prehrani nalaze vrste roda Lactobacillus ili Bifidobacterium koji  broje oko 3000 poznatih vrsta. Prolife je ustupio farmaceutima opsežnu dokumentaciju o sigurnosti i djelotvornosti. Brojni znanstveni radovi podupiru činjenice o djelovanju određenog soja dobrih bakterija koji se nalazi u proizvodu, a oni će preporučiti proizvod koji najviše odgovara tegobama. 

Broj živih bakterija 

Svaki dodatak prehrani koji sadrži dobre bakterije treba imati jasno naznačen soj, ali i broj živih bakterija, iskazanih kao broj CFU (Colony Forming Units). Obično se radi o milijardama (109), ali broj koji je potreban da bi preparat bio djelotvoran također ovisi o vrsti. Primjerice, Prolife pastile sadrže Bacillus coagulans, koji stvara spore i puno bolje preživljava kiselo okruženje želuca, te je potreban puno manji broj za djelovanje (600 milijuna). 

Tehnologija proizvodnje  

Da bi dobre bakterije naselile naš probavni sustav, moraju  biti žive, a hoće li biti žive u trenutku uzimanja ovisi o tehnologiji proizvodnje. Da bi bile žive, bakterijama trebaju: voda, hranjive tvari i optimalna temperatura. U proizvodnji tako velikih količina bakterija upotrebljavaju se golemi bioreaktori koji omogućavaju optimalne uvjete, ali ostatak procesa ovisi koliko će bakterija preživjeti do konzumiranja. 

Pokazalo se da je najbolji način takozvana liofilizacija, odnosno sušenje proizvoda u zamrznutom stanju, a proces ne uništava bakterije, one samo dolaze u stanje mirovanja. Proizvodi sa liofiliziranim živim bakterijama mogu se čuvati na sobnoj temperaturi, a u tijelu se bakterije rehidriraju i aktiviraju. 

U roku valjanosti bakterije uglavnom ostaju žive u broju naznačenom na ambalaži. Vitalnosti bakterija prijeti jedino vlaga, takozvana slobodna voda, pa je cilj održati bakterije izolirane od vlage. Prolife je osmislio i patentirao „Dry Fill Process“ – proces suhog punjenja, koji kombinira sa inovativnom bočicom u 3 faze: dobre bakterije i ostali aktivni sastojci nalaze se u čepu, zaštićeni od vlage posebnim slojevima koji sprečavaju njen prodor, štiteći bakterije. Studije dokazuju učinkovitost takve metode u održavanju aktiviteta vode znatno ispod 0,1 tijekom 24 mjeseca i to je garancija da su bakterije stabilne tijekom cijelog roka valjanosti. 

Prolife proizvodi su prvi u Italiji koji su dobili certifikat proizvoda “certificirana vitalnost probiotika”. Certifikaciju je provela neovisna certifikacijska ustanova CSQA, koja je verificirala Prolife proizvodne postupke i podvrgla proizvode analitičkom ispitivanju. 

Od proizvoda na hrvatskom tržištu ovaj značajni certifikat dodijeljen je proizvodu Prolife VIS: Vitalnost i Snaga.

 Zaključak

Kada se ispune svi važni uvjeti – dobro odabran soj, dovoljan broj dobrih bakterija i njihova vitalnost, učinak će biti vidljiv. Budući da svako pojedinac ima jedinstvenu mikrobiotu, poput otiska prsta, moguće su iznimke od ovog pravila, učinak je individualan, stoga nemojte odustati nakon prvog proizvoda s dobrim bakterijama koji vam nije pomogao, postoji pravi za vas!