Muči vas neugodni simptomi nakon obroka? Svi volimo dobru hranu, ali ljubav nekad nije uzvraćena. Ponekad i najzdravija hrana može uzrokovati nadutost i nelagodu. U čemu je stvar? Mislimo da je probavljanje jednostavno, ali zapravo se puno toga odvija od zalogaja do odlaska na zahod.
Koliko puta prožvačete zalogaj prije nego ga progutate? Malo tko to napravi 30 puta koliko je potrebno, svi uvijek žurimo ili smo nečim ometeni za vrijeme jela. Tko ima vremena za žvakanje?
Međutim, takve sitnice mogu uzrokovati nadutost, prekomjerno stvaranje plinova, podrigivanje i težinu u želucu. Čak i kad to uspijete izbjeći, vjerojatno osjećate potrebu odspavati jer ste ostali bez energije kad probavni sustav počne razgrađivati hranu.
Probavni enzimi
Tijelo prirodno luči enzime koji su potrebni za razgradnju hrane i apsorpciju nutrijenata. Enzimi se luče već u usnoj šupljini, u želucu i tankom crijevu, a gušterača je jedan od najvažnijih organa koji sudjeluju u lučenju enzima. Enzimi koji sudjeluju u razgradnji hrane su:
- Lipaze, razgrađuju masti
- Amilaze, razgrađuju ugljikohidrate
- Proteaze i peptidaze, razgrađuju proteine.
Jednom kad su dijelovi hrane razgrađeni na dovoljno male molekule – monosaharide, aminokiseline, masne kiseline, vitamine, minerale, itd., one se apsorbiraju kroz stijenku crijeva u krvotok i dolaze do drugih dijelova tijela.
Mnogo je faktora koji utječu na sposobnost tijela da sintetizira potrebne enzime i dovoljnu količinu za adekvatnu probavu hrane, primjerice: dob, stres, genetika, promjene u prehrani, manjak tjelesne aktivnosti, manjak sna, konzumacija alkoholnih pića, loše stanje crijeva i poremećaji kao što su cistična fibroza, kronični pankreatitis i karcinom gušterače.
Ponekad zdrava prehrana i zdrav način života nisu garancija da će tijelo proizvoditi dovoljno potrebnih probavnih enzima. To može dovesti do usporene probave i neugodnih simptoma – nadutosti i prekomjernog stvaranja plinova. Ovakve okolnosti dovode do malapsorpcije (kada naš probavni sustav ne uspijeva iz namirnica uzeti dovoljnu količinu hranjivih tvari), gubitka nutrijenata, slabosti, umora i povećanoj osjetljivosti na bolesti. Također, nadutost može biti jedan od simptoma celijakije ili sindroma iritabilnog crijeva.
Kako nadomjestiti manjak enzima?
Ono što je uvijek prva preporuka kod problema s probavom je prilagoditi prehranu. Vjerojatno možete prepoznati koja hrana vama stvara najviše tegoba pa je te namirnice poželjno konzumirati rjeđe i u manjim količinama. Obično se radi o teže probavljivim namirnicama poput graha i ostalih mahunarki, zelenog povrća poput kelja i kupusa, za neke su to mlijeko i mliječni proizvodi ili pak gluten.
Brza i masna hrana treba duže da se probavi zbog veće količine masti koja se probavlja teže od ugljikohidrata i proteina pa bi trebalo pripaziti na način pripreme i konzumirati više kuhanih obroka. Osim toga, možete uvrstiti u svoju prehranu više namirnica koje prirodno sadrže enzime: ananas – bromelain, papaja – papain. Osim ananasa i papaje, sličan učinak pokazuju smokve, kivi, brokula, đumbir itd. Važno je pritom konzumirati te namirnice svježe dok su enzimi aktivni.
Na tržištu postoje dodaci prehrani koji sadrže enzime čija je namjena olakšati razgradnju hrane i time postići učinkovitu probavu i apsorpciju nutrijenata, bez neugodnih simptoma. Ono što je bitno je da su enzimi želučano otporni, da imaju zaštitni sloj koji će preživjeti kiselo okruženje u želucu, kako bi enzimi ostali aktivni do mjesta djelovanja. Ukoliko su u kombinaciji s dobrim bakterijama i vitaminima B skupine povećati će broj dobrih bakterija u crijevima, dok će vitamini B skupine pridonijeti normalnom metabolizmu energije, normalnoj funkciji sluznice i imunološkog sustava.