Korištenje antibiotika

Antibiotici se primjenjuju više od 70 godina i upotrebljavaju se za liječenje bakterijskih infekcija. Bakterijske infekcije jedne su od najčešćih bolesti s incidencijom koja se kreće od oko 30 posto – procjenjuje se da u Hrvatskoj 100.000 ljudi dnevno uzima antibiotik.

Različite grupe antibiotika različitim mehanizmima sprječavaju rast i razmnožavanje bakterija. Svaki antibiotik ima određeni spektar djelovanja i ako se pravilno odabere, učinkovit je u liječenju bakterijskih infekcija. Osim učinka na bakterije, antibiotici imaju učinak i na čovjekov organizam, koji može biti željen (imunomodulatorni učinak) i neželjen (različite nuspojave).

Gastrointestinalne nuspojave najčešći su neželjeni učinak te svi antibiotici utječu na supresiju pojedinih komponenata crijevne mikroflore – ovisno o spektru djelovanja, dozi, duljini trajanja terapije i načinu uzimanja. Uništavajući patogene mikroorganizme antibiotik istovremeno mijenja mikrobiološku raznolikost crijevne mikroflore te time smanjuje fiziološke obrambene snage organizma.

Crijevna mikroflora utječe na niz fizioloških i patofizioloških mehanizama, sudjeluje u procesu probave, razvoju imuniteta i zaštiti od patogenih mikroorganizama. Njezina prirodna ravnoteža od osobitog je značenja za zdravlje jer upravo crijevna mikroflora predstavlja prvu liniju obrane od vanjskih antigena koji dospijevaju u tijelo kroz probavni sustav.

Pokazalo se da nakon primjene antibiotika dolazi do promjena vrste i broja bakterija u stolici. Količina bakterija normalne fiziološke flore, rodova Bifidobacterium, Streptococcus i Lactobacillus opadala je, dok je primjerice zabilježen porast Klebsielle i kvasnica.

Nuspojave povezane s primjenom antibiotika kreću se u rasponu od mučnine, povraćanja i blaže dijareje do teškog i za život opasnoga pseudomembranoznog kolitisa.

Proljev povezan s uzimanjem antibiotika javlja se u gotovo 40 posto djece liječenih antibioticima širokog spektra te u 15 posto odraslih.

Nuspojave su česta posljedica nepridržavanja uputa liječnika o uzimanju lijeka i prijevremenog prekida antibiotičke terapije. Navedeno je jedan od važnijih razloga (uz neracionalno propisivanje antibiotičke terapije) razvoja rezistencije bakterija na antibiotike

Naseljavanjem crijevne mikroflore dobrim bakterijama onemogućuje se rast patogenih bakterija i na taj se način smanjuju nuspojave, ali i daje dovoljno vremena crijevnoj mikroflori za restituciju nakon primjene antibiotika.

Jedan od mehanizma djelovanja dobrih bakterija jest stvaranje medija u kojem je onemogućen rast patogenih bakterija. Dobre bakterije luče antibakterijske supstancije koje snižavaju pH i inhibiraju rast većine patogenih bakterija.

Primjena dobrih bakterija može unaprijediti antibiotičku terapiju i suradljivost pacijenta utjecajem na:

  • poboljšanje podnošljivosti antibiotičke terapije smanjenjem nuspojava,
  • redovitije uzimanje lijeka,
  • smanjenje razvoja rezistencije bakterija (posredno zbog redovitog uzimanja lijeka),
  • smanjenje rizika od superinfekcije inducirane antibioticima,
  • regulaciju imunološkog odgovora crijevne sluznice.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.