Zdravi doručak za jačanje imuniteta

Poznato je da je zdrava prehrana veoma važna u očuvanju našega zdravlja, a posebno u izgradnji imuniteta organizma. Doručak je naš prvi dnevni doticaj s hranom i smatra se najvažnijim obrokom u danu jer nam pruža prvu dozu energije da bismo uopće mogli početi dan. Stoga, važno je da se u tom prvom unosu hrane nađe i nešto zdravo, što će nam pomoći očuvati vitalnost i imunitet tijekom dana.

Kao i drugi obroci, i doručak bi trebao biti sastavljen od različitih namirnica, s obzirom na njihovu različitu ulogu u normalnome funkcioniranju našega organizma. Dakle, prvi korak prema tome da doručak bude zdrav je da njegov sadržaj bude raznovstan. Kako je riječ o prvome obroku koji nam treba osigurati energiju za nastavak dana, ne moramo se opterećivati količinom kalorija koje tijekom njega unosimo u organizam, niti količinom ugljikohidarata jer će se ubrzo nakon doručka ta energija potrošiti.

Ako u hladnijim mjesecima želite zaštititi svoj organizam osiguravši mu adekvatnu dozu vitamina i drugih korisnih nutrijenata, pobrinite se za to da je vaš doručak sastavljen od različitih zdravih namirnica, a jedna od njih svakako treba biti svježe voće.

Ako u hladnijim mjesecima želite zaštititi svoj organizam osiguravši mu adekvatnu dozu vitamina i drugih korisnih nutrijenata, pobrinite se za to da je vaš doručak sastavljen od različitih zdravih namirnica. Neka jedna od njih svakako bude svježe voće, a u kojemu obliku, to odlučite sami – to može biti svježe iscijeđen sok, smoothie napravljen od jedne ili više vrsta voća ili pak voće jednostavno narežete na komadiće i pomiješate sa zobenim pahuljicama. Mogućnosti su nebrojene, no važno je da je voće dio doručka jer, osim dragocjenih vitamina, ono bogatstvom vlakana blagotvorno djeluje i na naš probavni sustav. Mnogima je omiljena kombinacija za doručak zobene pahuljice i voće, no i prokuhani je ječam, primjerice, izvrstan u takvim kombinacijama. Zobene pahuljice i voće možete povezati običnim jogurtom koji sadrže brojne tvari korisne za izgradnju imuniteta pa ih svakako nastojte uvrstiti u doručak. Dobre bakterije čine još jedan obrambeni stup našega imuniteta, a konzumacijom takvih mliječnih namirnica u tijelo se unosi i druge zdrave i vrijedne sastojke kojima obiluju mliječni proizvodi. Ako ste za doručak izabrali kiselu jabuku ili neko drugo manje slatko voće, tim sastojcima dodajte i žlicu meda. Dokazano je da žlica meda dnevno pomaže u borbi s raznim virusima i bakterijama, s obzirom na to da med posjeduje antiseptičko djelovanje, a od davnina je poznat i kao najbolji prirodni zaslađivač. Tako pripravljen doručak idealan je te nadasve ukusan i zdrav početak dana.

Ako uz to želite i nešto popiti, odlučite se za svježe iscijeđen voćni sok ili čaj, primjerice, zeleni čaj začinjen kriškom limuna. Takav čaj bogat je antioksidansima, a vitamin C iz limuna poništava negativno djelovanje tanina iz zelenoga čaja koji pak može smetati pri apsorpciji željeza iz voća i povrća. Na taj ćete način u tijelo također unijeti ljekovite sastojke i okrijepiti se za novi dan.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.