Ukoliko planirate putovanja u bliže ili daljnje ljetne destinacije, ili jednodnevni izlet negdje na more, budite sigurni da ste sve ponjeli sa sobom. Jedna od nužni stavki trebala bi Vam biti i ljetna putna ljekarna. Fokus putne ljekarne je na izbjegavanje ili smanje nepotrebnih nezgoda, stanja i problema,  te može poslužiti i za liječenje blažih zdravstvenih problema (za koje nije potreban odlazak liječniku) tijekom puta i samog ljetovanja. Sadržaj putne ljekarne treba pomno isplanirati i prilagoditi putovanju i željenom odredištu. Kako ne biste slučajno nešto zaboravili, navest ćemo Vam par osnovnih stvari koje bi bilo dobro ponjeti sa sobom.

Ako planirate putovanje koje uključuje vožnju automobilom, vlakom, brodom ili drugim prijevoznim sredstvom, kako bi vožnja bila ugodnija preporučamo da uzmite sa sobom tablete protiv mučnine. One mogu biti na prirodnoj bazi – najčešće ekstrakt đumbira, ali postoje i lijekovi za ovu namjenu. Takvi proizvodi namijenjeni su sprječavanju eventualne neugodne mučnine, vrtoglavice i povraćanja. Konzumiraju se prije vožnje, moguće uzimati i nekoliko puta na dan ako se dugo vozite i pogodne su za djecu. Postoje čak i akupresurne narukvice koje su pogodnije za mlađu djecu i trudnice.

Najosnovnije stvari koje bi svaka putna ljekarna trebala imati su: sterilne gaze, zavoji i vodootporni flasteri za ogrebotine i manje posjekotine, antiseptik za rane te masti, gelovi ili kreme protiv opekotina. Antiseptik je važan jer djeluje tako da sprječava razvoj infekcije. Antiseptici mogu biti u obliku gelova/krema ili pak u spreju. Nadalje, poželjno bi bilo imati male škare i pincetu (zbog mogućih krpelja, ježevih iglica, komadića stakla, trnova, žalaca, itd.), te opće potrebna sredstava poput vlažnih i papirnatih maramica, higijenskih uložaka i labela za usne.

Važan dio putne ljekarne su analgetici ili antipiretici (tablete na bazi paracetamola ili brufena). Najčešće korišten je paracetamol jer osim što smanjuje bol, snižava tjelesnu temperaturu i posebno je pogodan kod djece. Nije na odmet uzeti i digitalni toplomjer za mjerenje tjelesne temperature jer je praktičan, lako se koristi i ne može se lako razbiti.

Ljetna putna ljekarna ne bi bila ljetna kada ne bismo spomenuli zaštitu kože od sunca. Obavezna je za sve uzraste i za sva odredišta. Zaštitne kreme se obavezno nanose pola sata prije izlaganja suncu i obnavljaju nekoliko puta na dan. Također, preporuča se izbjegavanje izlaganje suncu između 11h i 17h, preporuča se boravak u hladovini i zaštitni faktor ne manji od SPF15. Ukoliko se i dogode pretjerana izlaganja suncu ili opekline, pobrinite se da sa sobom imate sredstva za liječenje eventualnih opklina ili oštećenja na koži. Postoje kreme koje njeguju, štite i obnavljaju suhu, osjetljivu i oštećenu kožu, zaštićuju imunološki sustav kože, sprječavaju starenje i, najbitnije u ljetnim danima, sprječavaju oštećenja kože koja mogu nastati izlaganjem UV zrakama.

Kako biste izbjegli neugodne ubode, svakako ponesite i sredstva za zaštitu od insekata. Takva sredstva djeluju do tri sata, nakon čega se ponovno nanose na kožu.

Zbog promjena mjesta boravka, načina prehrane, nove kuhinje, neredovitog i brzog hranjenja na ljetovanju, znaju se javljati i probavne tegobe. Također, zbog visokih temperatura ljeti prijeti velika opasnost od trovanja hranom i crijevnih viroza. Kako bi se osigurali i održavali zdravlje probavnog sustava, najpogodniji su Prolife preparati. Prolife proizvodi su djelotvorni zbog optimalne kombinacije dobrih bakterija, vitamina B skupine i prebiotika. Prednosti ovih proizvoda su: zaštita od loših bakterija te jačanje zdravlja probavnog sustava, praktični su kod putovanja i u aktivnih ljudi, postoje u oblicima prikladnim i za djecu mlađu od 2 godine, smanjuju simptome nadutosti, vraćaju energiju i vitalnost, te pogoduju jačanju i normalnoj funkciji imunološkog sustava. Prolife kapsule su pogodne za održavanje zdravlja probavnog sustava te za probleme s probavom i proljevom. Dodatak su prehrani i, iako je preporučeno popiti cijele kapsule, radi lakše konzumacije mogu se otvoriti i njihov sadržaj umiješati u tekućinu sobne temperature. Prolife suspenzija također pomaže kod problema s proljevom te uspostavlja ravnotežu crijevne mikroflore, narušene promjenama u prehrani, okolišnim uvjetima ili načinom života. Prikladna je i za djecu mlađu od 2 godine. Prolife enzimi pomažu u boljoj probavi i ublažuju simptome nadutosti. Prolife tablete pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava i koriste se kod problema s probavom i proljevom. Naročito su praktične za putovanja jer su pakirane jedinično i u obliku su kremastih pastila za žvakanje.

Za proljev se također mogu koristiti i druge vrste dobrih bakterija te aktivni medicinski ugljen (koji se još koristi i kod nadutosti). Ukoliko imate problema sa zatvorom svakako ponesite čepiće.

Lijekove bi trebalo nositi u originalnim kutijama kako bi se uvijek mogla pročitati uputa za primjenu te bi trebalo paziti da budu izvan dohvata djece, na temperaturi do 25 °C, zaštićeni od vlage i svjetlosti.  Svakako bi sa sobom trebalo uzeti i potrebnu medicinsku dokumentaciju i zdravstvenu knjižicu.

Posebno treba naglasaiti ako ste kronični bolesnik (dijabetičar, kardiovaskularni bolesnik, astmatičar…), ne zaboravite uzeti sa sobom propisanu terapiju i u dostatnim količinama ukoliko idete na mjesto gdje će Vam proizvodi ili lijekovi biti ograničeni.

Obavezno se i prije polaska na put informirajte o zdravstvenim uvjetima i mogućim rizicima, provjerite vremensku prognozu, jeli voda pitka i, posebice ako idete u tropska područja, trebate li se cijepiti protiv neke bolesti raširene u tim krajevima.

Uživajte bezbrižno i sigurno na svome ljetovanju s ljetnom putnom ljekarnom, koja će Vam pomoći kada god i gdje god Vam zatreba. U najboljem slučaju, ostat će neiskorištena. Sretan put!